www.REJSTRIKY.CZ - seznam rejstříků všech druhů
 



Návrat na hlavní stranu


Království perníku

Slovácký - uherskohradišťský kroj [ Lidové oblečení - kroj ]

Kroje na Uherskobrodsku a Hradištsku zachovávají více archaických prvků se zřetelnými ohlasy karpatského oděvního stylu a zároveň se více přidržují užitných forem.

U ženského kroje, který je rozmanitější a v tomto směru příkladný, se obvykle zachovává systém dvou zástěr, zadního "šorce" a předního "fěrtochu". Šorec je šit z plátna, častěji černého a je drobně vrapovaný, obvykle na skladech fixovaný ozdobným šitím přes vrapy.

Přední zástěra bývá novodobého vzhledu. Je široká, v pase nabíraná, šitá z pestrého brokátu, kašmíru i jiných tkanin, často je lemována i krajkou.

Obecně kroje dodržují širokou siluetu sukní s orientací ke kolenům, v současnosti i vysoko nad nimi.

Živůtek má pohodlný střih sahající do pasu ve stylu vesty se širokými zády a rovnými, u pasu zapnutými přednicemi. Někde se šije postaru ze sukna, častěji z dobových brokátů se stuhovými lemy a místně pojatou výzdobou se šňůrováním a střapci.

Původně krátká košilka, oblékaná přes rubáč, dostala vývojem řadu forem vlastních rukávů, nejvíce viditelných v celku ustrojení.

Rukávy bávají drobně navrapované, zalamované nebo naopak vytvarované do koule, jindy mají tubovitý tvar nebo zůstávají v klasické formě a jsou ztužené škrobením. Obvykle jsou u nich široké "tacle"-náběry u lokte zdobené vyšíváním a krajkami.

Spolu s tvarem rukávů dávají krojům místní kolorit různě a bizarně vázané velké červené šátky na hlavě.

Obouvány jsou obvykle černé vysoké boty. Kroje mají výraznou barevnost v kontrastech černé, bílé, červené i dalších výrazných barev jako zelené, žluté, fialové a v různě kombinovaných sestavách materiálů a vzorování.

V této sestavě tvarů a barev se poněkud ztrácí tradiční výšivka, usazená v místech původních určení na náprsenkách košil nebo na ramenou u všití rukávů. Staré obdélníčky oranžovo-černých pracných geometrických výšivek se již po staletí nevyšívají, ale ke krojům patří jako neodmyslitelný komponent. Přešívají se tedy vcelku na nové kusy oblečení jako ozdobný prvek.

Aby svou vážnou strohostí nerušily košatý celek ustrojení, obšijí se např. novodobou náběrkou strojové krajky a přišijí na košilku v nápodobě městské náprsenky nebo v původním stylu, u lemu rukávů aj.

Více je viditelná výšivka v sestavě mužského oblečení, kde zůstává v původním vyznění jako barevný akcent.

Je třeba upozornit i na novější polohu vyšívání, kde je výšivka bílá, dírková, provázející v různých formách oblečení žen i mužů, hlavně na vzdušných lemech plátěných součástí oděvu.

UMÍSTĚNÍ


AKTUALIZACE: uživatel č. 705 org. 56, 12.05.2004 v 09:17 hodin

Copyright 1998-2024 © infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule