www.REJSTRIKY.CZ - seznam rejstříků všech druhů
 



Návrat na hlavní stranu


Království perníku

Lužičan, folklorní soubor [ Folklorní soubor či skupina FoS ČR ]

Folklorní soubor LUŽIČAN
LUŽIČAN (Krásná Lípa - severní Čechy, Šluknovský výběžek)
Roku 1987 vznikl první krásnolipský folklorní soubor, jehož jméno Lužičan je odvozeno od názvu nejbližšího pohoří Lužické hory. Soubor se věnuje udržování a obnovování lidové kultury a tradic krásnolipska a okolí, ovšem z důvodu málo známých etnografických skutečností o našem regionu se věnuje i ostatním regionům Čech.
V roce 1996 vzniká hudecká muzika Lužičanu, kterou nyní vede Petr Semelka. Soubor nacvičil pásmo a několik dalších písní a tanců z Valašska a středních Čech.
V současnosti se díky shodě několika náhod podařilo vyhledat něco málo o krásnolipském regionu, důkazem o tom je námi prezentovaná stará masopustní hra tzv. "SINGŠPÍL", kterou objevil JUDr. R. Klos, libreto a zhudebnění připravili Petr a Naďa Semelkovi. Soubor se zúčastňuje různých vystoupení, zájezdů, přehlídek a festivalů doma i v zahraničí, ale hlavně se věnuje organizování nesčetných akcí, od všelijakých zábav a veselic, nejrůznějších koncertů až po Mezinárodní folklorní festival Tolštejnského panství v Krásné Lípě.

Vedoucí souboru: Naďa Semelková, semelkova@krasnalipa.cz, www.kulturouseveru.cz,
tel. 412 384 096, 777 184 083
Organizační vedoucí souboru:
Petr Semelka m. 607 120 904

Ze slov o kraji, festivalu a souboru, 2005
Krásná Lípa žije bohatým společenským životem. Fungují zde nejrůznější sportovní oddíly, spolky a občanská sdružení ke kterým patří i FS Lužičan. Ten vznikl v roce 1987 a jmenuje se samozřejmě podle Lužických hor. Soubor původně vedla Hana Brabníková a od roku 1990 je nejdůležitější osobou kolektivu cca 25 lidí ve věku od 17 do 70 let Naďa Semelková. Činnost Lužičanu se skládá z interpretace lidové kultury (písní, tanců, říkadel, her atd.), obnovování tradic (masopustní a velikonoční obchůzka, stavění máje, posvícení aj.), etnografickému průzkumu Krásnolipska a okolí. Ovšem z důvodu málo známých etnografických skutečností o našem regionu se dále věnoval písním a tancům z Podještědí, Pojizeří, ale i ostatních regionů Čech. Významným obratem bylo seznámení s bohužel již zesnulým kamarádem ing. Pavlem Malíkem a následně s valašským souborem písní a tanců Rusava z Bystřice pod Hostýnem v roce 1994. Za vydatné pomoci Pavla vzniká v roce 1996 hudecká muzika Lužičanu, kterou nyní vede Petr Semelka. Soubor nacvičil pásmo a několik dalších písní a tanců z Valašska a středních Čech. V současnosti se díky shodě několika náhod podařilo vyhledat něco málo o krásnolipském regionu, a proto jsme začali objevovat, nacvičovat a oživovat místní zvyky a tradice. Důkazem o tom je námi prezentovaná stará masopustní hra tzv. "SINGŠPÍL". Lužičan také úzce spolupracuje s dětským folklorním souborem KŘINIČÁNEK z Krásné Lípy při společných vystoupeních a pořádání nejrůznějších akcí pro děti, mládež, seniory a ostatní. Výhodou tohoto spojení je nenásilný přechod dětí z dětského souboru do dospělého kolektivu, kde se dále rozvíjí jejich pohybové či hudební nadání, estetické cítění a výchova. Soubor se zúčastňuje folklorních vystoupení, zájezdů, přehlídek a festivalů doma i v zahraničí, pravidelně navštěvuje v čase vánočním, masopustním a velikonočním místní domovy důchodců, ústav sociální péče a dětský domov. Dále pak pořádá všelijaké akce jako dětské karnevaly, výchovné koncerty, soutěže atd. Za zmínku též stojí velice úspěšný projekt konaný v minulém roce ve spolupráci s místní základní školou "POJĎTE ZATANCUJEME SI", v němž se během celého víkendu podařilo pro děti a mládež vytvořit několik "tanečních dílen". Vrcholem je pak pořádání Mezinárodního folklorního festivalu Tolštejnského panství. Petr Semelka

KONTAKTNÍ ADRESA:

Folklorní soubor Lužičan
Naďa Semelková
Pražská 8
407 46 Krásná Lípa
Česko (CZ)
tel: (+420) 412 383 324
(+420) 777 184 083
Folklorní soubor LUŽIČAN
FS Lužičan na Krojovém plese ve Žďáru n.S. 2004

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.kulturouseveru.cz

AKTUALIZACE: Luděk Šorm (FOLKLOR.CZ) org. 24, 11.04.2007 v 11:35 hodin

Copyright 1998-2024 © infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule