www.REJSTRIKY.CZ - seznam rejstříků všech druhů
 



Návrat na hlavní stranu


Království perníku

Kopřivnice [ Město nebo obec ]

Kopřivnice, Technické Muzeum TATRA

Tak často někam spěcháme, že si ani nevšímáme krajiny kolem nás. Už tolikrát jsme utíkali do Beskyd za zimními radovánkami nebo turistikou a nevnímali místa, která nám bránu do beskydských hor otevírají. Někdy už jsme slyšeli slova Tatra, Freud, Štramberská trúba, Janáček... A tak se na chvíli zastavme, abychom tohle všechno poznali. Abychom poznali Lašskou bránu - Příbor představující Sigmunda Freuda, Moravský Betlém Štramberk, obec Hukvaldy a jejího rodáka Leoše Janáčka a konečně Kopřivnici s její bohatou automobilovou historií...

Turistický portál Lašská brána Beskyd
Kopřivnice ve své podstatě ukazuje dvě tváře. Samotné její centrum se prezentuje Regionálním muzeem Kopřivnice, jehož tři části představují všechna nej kopřivnické historie. V Muzeu Fojtství návštěvník proplouvá řekou času, jejíž prameny dávají možnost pohlédnout do tajů vzniku Kopřivnice a vzniku kočárovky - pozdější automobilky. Dále nás pomyslná řeka času vede od kočárů k expozici nezapomenutelných automobilů. V prostorách Technického muzea Tatra nám připomínají ta nejdůležitější období z kopřivnické automobilové výroby. Obsahem muzea je také v moderním duchu vytvořená expozice vzpomínající na slavného rodáka a jeho ženu, na olympioniky Emila a Danu Zátopkovy.
Historie je celá mozaika věcí a událostí, která místu dávají jistou podobu. A tak také stálá výstava v Šustalově vile doplňuje dějiny Kopřivnice. Zde se nezapomíná na majoliku a kachlová kamna, která se zde vyráběla a na místní rodáky, hlavně pak na Zdeňka Buriana.

Druhá tvář města Kopřivnice jsou kopce, lesní zákoutí, kouzelné výhledy. Mají svá jména... Raškova vyhlídka, Váňův kámen, Janíkovo sedlo, Rozcestí čarodějnic, Motýlí údolí, zřícenina hradu Šostýna, oblíbená rozhledna na Bílé hoře a další. Za všemi nás zavede trasa Lašské naučné stezky. Neúnavní, sportovně založení, či jen "trpící" přebytkem energie mají možnost nejen věnovat se turistice, ale také vykoupat se u nás v každém ročním období, zahrát si minigolf, tenis, bowling, zajezdit na koni nebo si jen tak zarybařit.

Jako zpestření nebo také cíl návštěvy města se nabízí kulturní akce. Během let si mnohé z nich vytvořily svou tradici. Jsou to akce jako je Kopřiva - přehlídka netradičních divadel, Beskyd Model Kit Show - mezinárodní výstava a soutěž plastikových modelů, Celostátní sportovní hry zdravotně postižených, International Tatra Veteran Rally a Memoriál Josefa Veřmiřovského, Běh rodným krajem Emila Zátopka, Kafka - přehlídka tvorby kabelových televizí, Motýlek - přehlídka tance, zpěvu a dramatické tvorby handicapovaných dětí nebo Tatra - taneční liga standardních a latinskoamerických tanců.

Nyní už opusťme Kopřivnici a vydejme se do Štramberka, do města s tradičními valašskými roubenými stavbami, s malebným náměstím, jeskyní Šipkou a s jeho dominantou tzv. štramberskou "Trúbou". Pak bychom mohli zavítat do Příbora, kde se můžeme toulat městskou památkovou rezervací a při té příležitosti se seznámit s příborským rodákem slavným psychoanalytikem Sigmundem Freudem. Konečná je na Hukvaldech. Tady nás čeká stejnojmenný hrad s oborou spolu se slavným skladatelem a rodákem Leošem Janáčkem.

A jako bonus jsou tady zážitky. Nemáte-li dostatek tohoto "zboží", máte možnost si je nejen v Kopřivnici, ale v celé Lašské bráně zakoupit v podobě tzv. "Balíčků zážitků". V dnešním světě není relaxace nikdy dost. Pokud byste rádi volili něco pohodového plného odpočinku, pak jsou v nabídce balíčky relaxační. Máte příležitost zbavit se bolestí zad, očistit své tělo, načerpat novou energii, ubytovat se ve valašských roubenkách, naučit se tradičním řemeslům, fotografovat malebnou beskydskou krajinu nebo toulat se s dalekohledem po vesmíru. A v případě že máte ve svém životě relaxace dost a rádi byste svou dovolenou prožili v aktivnějším stylu, pak jsou tady pro vás balíčky aktivní. Svůj den můžete strávit v koňském sedle, se psím spřežením, na kurzu skalního lezení, nebo ve vzduchu.
Je mnoho důvodů, proč se zastavit v Kopřivnici a v ostatních městech Lašské brány. A zážitky? O důvod víc, proč si dovolenou ještě o jeden den protáhnout.

Hodnocení restaurací a hospod nejen v Kopřivnici

Informační centrum
Obránců míru 368
742 21 Kopřivnice
Tel.: 556 821 600, 774 668 001
E-mail: ic@koprivnice.cz

Plní funkci základního stupně územní samosprávy a v různé míře je také vykonavatelem státní správy.

PŮSOBÍ NA KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ:

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km

NA ÚZEMÍ OBCE EVIDUJEME

DALŠÍ INFORMACE: http://www.koprivnice.cz

Typ záznamu: Město nebo obec
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 56, 09.10.2021 v 22:19 hodin

Copyright 1998-2024 © infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule