www.REJSTRIKY.CZ - seznam rejstříků všech druhů
 



Návrat na hlavní stranu


Království perníku

Jesenický vandrovní pas [ Turistická zajímavost ]

Potřebujete malý dárek nebo jen tak něco z recese? Pak možná právě vhodným dárkem bude Jesenický vandrovní pas. Sdružení Země děda Praděda připravilo novinku, kterou slibovalo. Jesenický vandrovní pas je tady. A co v něm naleznete?

Sdružení Země děda Praděda, inspirováno Valašským královstvím a Tolštejnským panstvím vydalo Jesenický vandrovní pas. Tímto dílkem jednak naplňuje myšlenku přeshraniční spolupráce, protože v pase nejsou jen atraktivity kraje na slezské a moravské straně naší republiky, ale také na straně polské. Pas je plný inspirací na výlety.

Osm rozhleden, šest jeskyní, deset naučných stezek, čtyři sopky, deset přírodních kamenných útvarů a další krásy kraje, ale také kapitolka CO JINDE NENAJDETE jsou dostatečně výmluvné o krásách našeho kraje a že turistický ruch Jeseníků by neměl stát a padat jen na sjezdovém lyžování ve vrcholových partiích.

Zlatým hřebem pasu je ovšem entomologická sbírka podle pana Libora Vojkůvky, kterou může získat jen majitel pasu. Všech osmnáct pěkných broučků se již objevlo na různých místech v Zemi děda Praděda. Jsou to nálepky, které mají v pase své místo. Za nasbírání všech osmnácti broučků a jejich znalost bude majitel odměněn glejtem čestného občana Země děda Praděda. První přezkoušení před komisí v jejímž čele bude sedět sám autor, plánujeme až na podzim roku 2002. Takže na poznávání kraje a sběr broučků je dost času. Že to jsou broučci vskutku zvláštní hovoří jasně jejich jména tak např. chrobák jeťák - ten byl k mání hned 1.ledna 2002 na věži Praděd při tradičním novoročním výstupu, ale samozřejmě i dny další, nebo např. dlabač, jabkovrť, násoska révní apod. Vždy jeden brouček se vyskytuje jen na jednom místě v Zemi děda Praděda, takže nelze je získat jinak, než že si pro ně dojdete, dojedete nebo zaletíte na koštěti. V pase je vyznačeno jednak místo, kde se brouček ukrývá, ale také doporučený způsob dopravy.

Další kapitolou je sběr známek chráněné fauny a flory, který jsme připravili ve spolupráci s CHKO Jeseníky. Rok 2002 byl vyhlášen Českou centrálou cestovního ruchu jako rok české gastronomie. Všichni dobře víme, že v dosídlených Sudetech se špatně hledají tradice na které by se dalo navázat, ty které tu měli Němci nejsou vlastní lidem kteří sem po dosídlení přišli.Stejně tak není možné poskládat něco od lidí kteří dosidlovali a každý přišel se svou kulturou.

Sdružení se proto rozhodlo, že ve spolupráci s provozovateli restaurací, školami cestovního ruchu, muzei apod. připraví Pradědovu kuchařku. Tento soubor má tři díly. Sudetská kuchyně, borůvková kuchařka a část třetí jídla s místními názvy.Pradědův řízek, Pochoutka vládce hor, Čarodějnická topinka z Petrových kamenů atd jsou některé z nich. Za objednané jídlo z této části jídelníčku ve vybrané restauraci pak host získá nálepku chráněné flory nebo fauny.

A na závěr - kde to vše vzniká a kde najdete více, kde si pas můžete zakoupit?

Pas jsme začali distribuovat po 10. prosinci 2001, nabídli jsme ho všem informačním centrům, hotelům, restauracím a obchodům s rozšířeným prodejem v oblastech, kde se pohybují hosté nebo turisté, lázním, jeskyním, rozhlednám apod.turistickým kroužkům, samozřejmě jednotlivcům.

Od 17.prosince si jej můžete zakoupit také v kanceláři Země děda Praděda v Malé Morávce.

Nakonec děkuji všem, kteří pomohli pas tvořit svými připomínkami, děkuji za trpělivost panu vedoucímu v tiskárně. Všem Vám, kterým jde o rozvoj našeho krásného kraje přeje Sdružení Země děda Praděda krásné vandrování Jeseníky s našim novým pasem.
Ljuba Kielarová, ředitelka sdružení

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.pradedovazeme.cz

AKTUALIZACE: správce systému (infosystem.cz) org. 56, 28.09.2002 v 19:08 hodin

Copyright 1998-2024 © infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule