www.REJSTRIKY.CZ - seznam rejstříků všech druhů
 



Návrat na hlavní stranu


Království perníku

BALARIN Vilém [ Osobnost ]

Akademický malíř, narozen 11.3.1894 Zábřeh u Hlučína, zemřel 1.10.1978 Hlučín.
Pocházel ze selské rodiny v Zábřehu u Hlučína (nedaleko Dolního Benešova). Už jako žák Gymnázia v Ratiboři projevoval malířské nadání, které ho přivedlo ke studiu na Královské akademii výtvarných umění ve Vratislavi v letech 1912-17. V letech 1917-1939 působil jako profesor umělecké výchovy na gymnáziu J.A.Komenského v Lešně. V tomto kulturním slovanském prostředí se mohla jeho umělecká činnost příznivě rozvíjet, jak o tom svědčily jeho výstavy v Lešně, Poznani i Ratiboři.
Od poloviny dvacátých let Vilém Balarin podniká také pravidelné studijní cesty do Vídně, kde studuje moderní malířské proudy. Jeho umělecký vývoj byl násilně přerušen válkou.
Po ztrátě zaměstnání se vrací do rodného Zábřehu a tam a později v Hlučíně žil od r. 1939 na odpočinku. Jeho malířská tvorba byla po dlouhá léta známá jen úzkému okruhu příbuzných a známých.
Teprve rok 1956 a výstava pořádána k 700.výročí města Hlučína upozornila na jeho tvorbu veřejnost našeho kraje.
Do povědomí uměnímilovné veřejnosti se natrvalo zapsal až jako člen výtvarné skupiny při Městském domě kultury Petra Bezruče v Opavě. Zúčastňoval se skupinových oslav, především tradičních výstav v arkádách Dvořákových sadů při festivalech Bezručova Opava. Samostatně vystavoval v prosinci 1969 a v lednu 1970 ve Slezském muzeu v Opavě a v březnu 1974 v Kulturním domě v Hlučíně.
Portréty, figurální kompozice se vztahem k hudbě a motivy koní v pohybu, krajinomalba i zátiší, to byla oblíbená témata Balarinovy tvorby ovlivněné zejména symbolismem a impresionismem. Balarinem vytvořena syntéza těchto vlivů dokázala vyústit v osobitý a vysoce kultivovaný projev s dominující zjednodušenou obrysovou linií, citlivou barevností a poetickým tónem.
Přestože jeho význam pro poválečný rozvoj regionální výtvarné kultury zvláště na Opavsku je nesporný, zdá se, že není přes některé dílčí pokusy náležitě připomínán.

Použitá literatura:
Články :
Poctivá služba výtvarné kultuře regionu, Ivan Augustin, 11.3.1994, Moravskoslezský den
Za malířem Vilémem Balarinem, Nové Opavsko,13.10.1978
Text proslovu předneseného na zahájení výstavy díla akademického malíře, prof. Viléma Balarina.7.12.1969.,
Osmdesátiny Viléma Balarina, Práce, 19.3.1974
Jubilejní výstava V. Balarina, Nové Opavsko, 6.4.1984

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.hlucin.cz

Typ záznamu: Osobnost
AKTUALIZACE: Markéta Kvitová (Informační centrum Nový Jičín) org. 56, 21.03.2003 v 13:54 hodin

Copyright 1998-2024 © infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule