www.REJSTRIKY.CZ - seznam rejstříků všech druhů
 



Návrat na hlavní stranu


Království perníku

Vonica, slovácký soubor písní a tanců [ Folklorní soubor či skupina FoS ČR ]

Folklorní soubor Vonica
Slovácký soubor VONICA patří k nejstarším krúžkům na Moravě.

Jeho první členové se začali scházet v roce 1939 a z roku 1940 jsou první písemné záznamy o činnosti nadšenců, kteří se pod vedením dr. Ladislava Rutteho začali scházet ve "Starém šenku" suterénu Myslivny ve Zlíně. V tomtéž roce je zaznamenaná první akce pro veřejnost - "Katerinské hody", kterou tehdy naši předchůdci zorganizovali a založili tím tradici, která se dodržuje dodnes spolu s "Fašankem", který je pořádaný od roku 1941. Z počátku se soubor jmenoval "Krúžek moravských Slováků", posléze "Slovácký krúžek" a v sedmdesátých letech přijal nynější jméno VONICA. Historie krúžku je velmi bohatá, jak na úspěchy na domácích a zahraničních festivalech, tak na osobnosti, které se za ty roky činnosti vystřídaly ve vedení souboru a vtiskly krúžku svůj rukopis. Bylo by asi nemožné vyjmenovat všechny tak, aby se na některé nezapomnělo, ale dvě největší je asi nutné vzpomenout. Těmi byli pan Karel Pavlištík a následně pan Jan Mička, kteří odvedli v krúžku obrovský kus práce a jejichž přínos pro rozvoj souboru snad ani nejde dostatečně docenit.

Současnost: V nynější podobě se soubor schází dvakrát týdně a to v úterý a pátek. Má přibližně 70 členů. Je schopen se prezentovat jak pětiminutovým tancem, tak i devadesátiminutovým pásmem. Předvádíme tance z různých regionů a různého temperamentu, velké množství sólových a sborových zpěvů, či muzikantských čísel vlastní cimbálové muziky.

V této podobě se soubor Vonica může pochlubit další zavedenou tradicí a tou je mezinárodní folklórní festival "Zlínské besedování", který se koná každé dva roky za účasti folklórních souborů z širokého okolí a také s bohatou zahraniční účastí.

Vonica může i nadále provozovat svou činnost a předávat krásu lidové kultury díky celé řadě sponzorů, z nich nejdůležitějšími jsou v prvé řadě náš zřizovatel - DK Zlín s. r. o. a Kulturní fond města Zlína. Dalšími, které je nutno jmenovat jsou Zeman a.s., Zelinger s.r.o., VLW spol. s.r.o.
Prezentované regiony: Horňácko, Kopanice, Trenčín, Šariš, UherskoBrodsko

Vedoucí souboru VONICA:
Ivo Urban
Boněcká 301,
760 01 Zlín
tel. domů 577 221 203, 603 293 715


Primáš cimbálové muziky
Ondřej Hobza tel: 728 176 489


Členové výboru:
Petr Mach - stárek
Veronika Kostková - stárka
Petr Mašláň Ing.
Mirek Javora
Helena Zubíková
Petr Mořingl
Ivo Urban
Vít Šabršula

Vedoucí souboru Malá Vonica
Kuřátka a žabky (nejmenší děti)
čertíci (větší děti)
Kateřina Javorská
www.volny.cz/mala.vonica
Tyršova 890, Malenovice
tel. 577 104 785, 776 194 733
Dětský folklórní soubor Malá Vonica při Domu kultury ve Zlíně vznikl v roce 1996 jako "souborové jesle", kdy jejím základem bylo 12 dětí, potomků tehdy tančících členů Slováckého souboru Vonica, ve věku od 3 do 4 let. Trochu se to rozkřiklo, přišli další zájemci... a dnes má Malá Vonica na sto dětí, rozdělených podle věku do dvou skupin: Žabky, děti od 4 do 7 let a Čertíci, od 5 do 14 let.
Soubor vystupuje s vlastními choreografiemi, které jsou regionálně zaměřené na Horňácko, v oblasti kolem Velké nad Veličkou. Má několik tématicky zpracovaných pásem, provázejících nás činnostmi a zvyky celého roku. Zpracovává různá témata - hry, tance, říkadla a písně. Používá určitý stupeň stylizace pásem s tradičními prvky, avšak vždy se snaží, aby vynikl nádherná zpěv chlapců a hra malých hudců. Jeden z jejich zpěváčků, Míša Šabršula, obsadil 2. místo v národní přehlídce dětských zpěváků "Zpěváčci 2004" ve Velkých Losinách. V roce 2005 se souboru podařilo vyhrát krajskou přehlídku DFS a postoupit do národního finále v Jihlavě. Se stejným pásmem vystupoval také na jubilejní 60. "Strážnici".
Malá Vonica spolupracuje s cimbálovou muzikou Vonica.
Vedoucími souboru jsou: Kateřina Javorská, Marcela a Ivo Urbanovi.

Marcela Urbanová Boněcko 301,
760 01 Zlín
tel. 577 221 203, 604 538 488


Předseda sdružení:
Milan Klem

KONTAKTNÍ ADRESA:

Slovácký SPaT Vonica
Ivo Urban
Gahurova 5265, Dům kultury s.r.o.
765 25 Zlín
Česko (CZ)
tel: (+420) 577 221 203
(+420) 603 293 715
e-mail: urban@vlw.cz
Folklorní soubor Vonica
Malá Vonica

Z TISKOVÝCH ZPRÁV A ČLÁNKŮ

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ


AKTUALIZACE: Luděk Šorm (FOLKLOR.CZ) org. 24, 27.06.2009 v 08:57 hodin

Copyright 1998-2024 © infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule