www.REJSTRIKY.CZ - seznam rejstříků všech druhů
 



Návrat na hlavní stranu


Království perníku

Vyšní Lhoty [ Město nebo obec ]

Vyšní Lhoty jsou podhorská obec, která leží na úpatí Moravskoslezských Beskyd pod vrcholkem Prašivá (843 m.n.m.). Rozkládá se na pravém břehu řeky Morávky, jihovýchodním směrem od města Frýdek-Místek. Na řece Morávce byl v obci vybudován jez, který slouží k odvodu větší části toku řeky do přivaděče pro přehradní nádrž Žermanice. Přehradní nádrž leží severním směrem od Vyšních Lhot.

Obec je rozptýlena na stráních okolních kopců a ke katastru obce také náleží osady Kamenité, Kršle a Oblesky. V obci je Přijímací středisko Správy uprchlických zařízení Ministerstva vnitra České republiky. Je určeno žadatelům o azyl, kteří jsou tady přechodně ubytováni. Slouží k zajištění zákonem daných procesů potřebných k povolení pobytu na území České republiky.

Z obce vede značená turistická trasa, kterou mohou využít pěší turisté, cyklisté a v zimě lyžaři na běžkách. Cesta vede na vrchol Prašivá, kde můžeme posedět ve stejnojmenné turistické chatě. Chata byla postavena v roce 1921. Nedaleko chaty stojí dřevěný kostel svatého Antonína Paduánského, který dal v roce 1640 postavit hrabě Jiří z Oppersdorfu.

Plní funkci základního stupně územní samosprávy a v různé míře je také vykonavatelem státní správy.

PŮSOBÍ NA KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ:

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
DALŠÍ INFORMACE: http://www.vysnilhoty.cz

Typ záznamu: Město nebo obec
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 56, 27.09.2021 v 22:26 hodin

Copyright 1998-2024 © infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule