www.REJSTRIKY.CZ - seznam rejstříků všech druhů
 



Návrat na hlavní stranu


Království perníku

Jánské koupele [ Lázeňské zařízení ]

Jánské koupele
V nejvyšších polohách okresu Opava v krajině Červenohorské plošiny leží nedaleko údolí Moravice obec Staré Těchanovice s částí Jánské Koupele v údolí řeky.
K významným a zajímavým vodním zdrojům patří minerální prameny. Nejznámější a největší prameny jsou v Jánských Koupelích, známé již od 18. století. Na vydatném prameni až 30.000 l minerální vody denně, zde vznikly v 19. století významné lázně. Jánské Koupele patřily k nejsilnějším uhličito-železitým lázním u nás. Mají dodnes zachovány cenný přírodní ráz lokality s hodnotnými krajinnými prvky v okolí, velmi příznivým klimatem i výhodnou polohou. Od počátku byly používány 3 prameny, Marie (9,10), radioaktivní a pramen Pavla (8,70), oba shodného složení s obsahem kyseliny uhličité, uhličitanu hořečnatého a sodného i řady dalších solí. Lesní pramen v současné době není využíván. Bývalé lázně již řadu let neslouží svému účelu. Jejich význam postupně upadal a jejich minerální vody se bez užitku vlévají do Moravice.

Jánské Koupele byly založeny jako lázně v roce 1811. Za okupace zde byl zajatecký tábor, po 2. světové válce již nebyly lázně obnoveny. Po roce 1945 zde byla dětská zotavovna a pak rekreační středisko ROH.
Jánské koupele

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km

AKTUALIZACE: Petr Svoboda (Infomorava.cz) org. 56, 18.09.2003 v 13:38 hodin

Copyright 1998-2024 © infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule