www.REJSTRIKY.CZ - seznam rejstříků všech druhů
 



Návrat na hlavní stranu


Království perníku

Brušperk [ Město nebo obec ]

Město Brušperk se nachází v příhraničním okresu Frýdek-Místek, který sousedí s okresy Nový Jičín, Ostrava, Karviná a Vsetín. Rozprostírá se na třech pahorcích svažujících se k pravému břehu řeky Ondřejnice a na jejím levém břehu, který mírně stoupá až do nejvyššího bodu na katastru města ke Sv. Marku, který leží v nadmořské výšce 312 m.

Z okolních kopců je působivý výhled na kompletní panorama Beskyd s dominující Lysou horou na jihovýchodě a majestátním vrcholkem Radhoště na jihu.

Město není dopravním uzlem, svým vývojem doplatilo na to, že neleží na významné dopravní tepně a je poměrně vzdáleno železničním trasám. Od okresního města je vzdáleno cca 12 km a spojení je jen autobusovými linkami.

Spádovost města je možno označit jako mírnou a týká se jen sousedních obcí Fryčovice, Krmelín, Stará Ves n/Ondřejnicí, Trnávky a Kateřinic. Méně již Staříče a Hukvald.

Klimaticky město patří do okrsku mírně teplého, velmi vlhkého, pahorkatinového území, které je ovlivněno otevřeností k severu, blízkosti Moravské brány a horskou obrubou Beskyd na jihu.

Plní funkci základního stupně územní samosprávy a v různé míře je také vykonavatelem státní správy.

PŮSOBÍ NA KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ:

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
DALŠÍ INFORMACE: http://www.sweb.cz/brusperk

Typ záznamu: Město nebo obec
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 56, 27.09.2021 v 21:19 hodin

Copyright 1998-2024 © infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule