www.REJSTRIKY.CZ - seznam rejstříků všech druhů
 



Návrat na hlavní stranu


Království perníku

Městská památková zóna Hranice [ Městská památková zóna ]

Městská památková zóna Hranice
Hranice jsou městem s bohatou historií a množstvím dochovaných kulturních památek. Historické jádro města má centrální polohu a bylo založeno jako dvou až třípodlažní zástavba. Hlavním prostorem, kolem něhož se historické jádro formovalo, je náměstí a ulice, které do něj ústí. Dominantními objekty jsou zámek se zámeckou věží, kostel Stětí sv. Jana Křtitele, radnice s věží, bývalá synagoga.

Vzhledem k historické a kulturní hodnotě bylo historické jádro s přilehlými ulicemi a s areálem židovského hřbitova vyhlášeno 10. září 1992 ministerstvem kultury České republiky městskou památkovou zónou.

Tím byla zahájena systémová péče nejen o jednotlivé památky a jejich okolí, ale i o cenné soubory staveb na území MPZ. Byl pro ni zpracován Program regenerace a obecně závazná vyhláška, která stanovuje regulativy pro stavební činnost.

Charakteristika území:
Území MPZ zaujímá rozlohu cca 20 ha. Zabírá plochu centrální části města a přilehlého území židovského hřbitova z důvodu jeho historické a urbanistické návaznosti. Historické jádro leží na terénní vyvýšenině obklopené potoky Veličkou a Ludinou a představuje ve struktuře sídelního útvaru jak přirozený střed, tak i nejvýznamnější společenské a obchodní centrum města Hranic. Okolo MPZ procházejí dvě sběrné komunikace. Na jihu silnice I. třídy č. 35 a na severu silnice II. třídy č. 440. Územím procházejí i trasy navrhovaného místního územního systému ekologické stability - údolím potoka Veličky je to biokoridor lokálního významu a podél potoka Ludiny je navržena trasa interakčního prvku místního SES.

Stavební stav objektů:
Vlastní historické jádro na území MPZ tvoří 192 dvou až třípodlažních objektů, z toho je 64 nemovitých kulturních památek. Stavební stav těchto objektů je velmi různý. Ve dvorních traktech historické zástavby se nacházejí v převážné míře objekty s doplňkovou funkcí, které jsou často ve špatném stavebním stavu. V havarijním stavu jsou některé úseky hradeb.


Rozhodnutí id č: 1992476
Název rozhodnutí: Vyhláška MK ČR č. 476/1992 Sb. ze dne 10.9.1992 o prohlášení území historických jader vybraných měst za památkové zóny.
Rok: 1992
Městská památková zóna Hranice
Okruh MPZ na mapě centra Hranic

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.mesto-hranice.cz

AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 02.09.2004 v 13:04 hodin

Copyright 1998-2024 © infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule