www.REJSTRIKY.CZ - seznam rejstříků všech druhů
 



Návrat na hlavní stranu


Království perníku

Naučná stezka Boskovicemi: Hradní okruh [ Naučná stezka ]

Hradní okruh - červeno - modrá trasa

Délka okruhu 6,2 km. Jedná se o náročnější trasu z hlediska převýšení, na níž jsou zřízena dvě odpočívadla.

Trasa této stezky vychází z Masarykova náměstí po ulici Hradní. Vlevo míjí barokní budovu tzv. Rezidenci (rodný dům prof. Dr. Karla Absolona, badatele krasových oblastí Moravského a Jihoslovanského krasu). Dnes je v této budově umístěno Muzeum Boskovicka se zajímavými expozicemi. Po pravé straně se nachází budova bývalého kláštera. Pod branou do zámeckého parku mineme letitou mohutnou Žižkovu lípu. Naproti je možno kolem bývalé zémské oranžérie (skleníku) sejít do prostoru parku s množstvím vzácných dřevin (např. ojedinělý, rozkladitý exemplář jinanu dvoulaločného, katapa, nahovětvec kanadský atd.). Okolo empírové budovy boskovického zámku vede trasa nad areálem letního kina po cestě jižním úbočím nad údolím říčky Bělé (Pilské údolí). Míjí tzv. "vyhlídku" - dřevěný altánek na malé plošince u cesty. Odtud je krásný výhled na východní část Boskovic a na kopce Drahanské vrchoviny. Dále trasa mine zříceniny boskovického hradu a pokračuje po červené turistické značce po vrcholové lesní cestě po teplém jižním úbočí porosty habrů, buků a borovic. Cesta dále vede k místu bývalého lomu "červená skalka" dolů k tzv. "Černému mostu" a stáčí se proti proudu říčky Bělé do Pilského údolí. Celá lokalita je chladná s inverzním charakterem. V Pilském údolí stály v minulosti tři mlýny (Puklův, Pirochtův a Dvořáčkův), každý s vlastním rybníkem. Tyto rybníky se do dnešní doby nezachovaly.

V součastnosti se v údolí nacházejí rybníky dva (horní a spodní). U spodního rybníka se nachází bývalá myslivna. V minulosti sloužily v údolí kromě myslivny dvě hájenky a velký hospodářský dvůr (část dvora je dochována dodnes). Porosty dřevin podél toku Bělé jsou tvořeny babykami, olšemi a místy se nacházejí dnes již vzácné exempláře jilmů.

Stezka poté přechází na silnici, z niž odbočuje vlevo do svahu (větší stoupání) pod vyhlídkou k plátnu letního kina přes park zpět po ulici Hradní na Masarykovo náměstí (vyznačeno červenou turistickou značkou).

Tištěný materiál k naučné stezce vydal Klub přátel Boskovic v roce 2003.

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Naučná stezka
AKTUALIZACE: Michaela Dvořáčková (Městské informační středisko Boskovice) org. 130, 21.05.2007 v 12:42 hodin

Copyright 1998-2024 © infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule