www.REJSTRIKY.CZ - seznam rejstříků všech druhů
 



Návrat na hlavní stranu


Království perníku

Výlet Nový Jičín - Vsetín [ Turistický produkt ]

Vsetín
Výlet Nový Jičín - Vsetín (36 km)

Z Nového Jičína se vydáme do cíle našeho výletu, přes město Valašské Meziříčí, do Vsetína.

Vsetín je významným hospodářským a kulturním střediskem východní Moravy rozprostírající se z velké části v rozšířeném údolí Vsetínské Bečvy a jejích přítoků.
První písemná zmínka o Vsetíně pochází z roku 1308, kdy přešel z majetku řádu templářských rytířů do nájmu Voka z Kravař.

Nejvýznamnější dominantou města je objekt původně renesančního zámku z počátku 17. století, který je zároveň i nejstarší historickou budovou města. Od roku 1948 je zámek ve správě státu a od roku 1964 je sídlem Okresního vlastivědného muzea Vsetín.. V padesátých letech, díky nerozvážnému umístění nejrůznějších státních institucí, v budově zámku došlo ke značnému poškození zámeckých interiérů. Proto se v letech 1963 - 1975 muselo přistoupit k nákladné generální opravě budovy. Dnes vsetínský zámek tvoří významné kulturní a společenské centrum města.

Panoráma města dotvářejí objekty kostelů na Horním městě, římskokatolického kostela Nanebevzetí P. Marie (1689), který měl původně sloužit jako zámek pro hraběte Jiřího z Illesházy a dva evangelické kostely - empírový (1782-83) a kostel Horního sboru - helvétský bez věže (1827), nacházející se rovněž na Horním městě.

K dalším kulturním památkám patří barokní budova staré radnice postavená v letech 1721 - 1723 (dnes galerie) a Maštaliska - bývalý panský dvůr z r. 1710.

Cestou od zámku - ulicí Palackého, se nachází budova bývalé Občanské záložny (1886) stavitele Urbánka se sgrafity Mikoláše Alše.

Jméno města je neodlučitelně spojeno rovněž s tradicemi lidové kultury, které již po mnoho desetiletí udržují soubory valašských písní a tanců Jasénka a Vsacan.

Dynamicky se rozvíjející město uprostřed valašských kopců nastavuje turistům a návštěvníkům vlídnou tvář propojenou s krásou okolní krajiny prolínající se s historií i moderní současností. Každý návštěvník si zde najde to své a může zde strávit velmi příjemně volný čas, dovolenou nebo prostě jen tak nakouknout.

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Turistický produkt
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 08.09.2006 v 08:47 hodin

Copyright 1998-2024 © infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule