www.REJSTRIKY.CZ - seznam rejstříků všech druhů
 



Návrat na hlavní stranu


Království perníku

Alena Machová, Paličkované krajky, Pletené výrobky z proutí [ Regionální výrobce nebo produkt ]

Alena Machová, Paličkované krajky

Paličkované krajce se Alena Machová věnuje již od svých deseti let. Začátky má spojené s Domem dětí a mládeže v Přelouči. Zde se na kurzech paličkované krajky učila základní techniky paličkování a postupně se snažila zdokonalovat. Později se účastnila několika kurzů a také výstav v Praze a Vamberku, kde se učila dalším novým technikám a vyhledávala novou inspiraci. Hodiny práce strávené nad krajkou se zaplatit nedají. Ale tomu, kdo si je koupí, udělají radost a jí se vrátí investice do materiálu.

Krajka se vyrábí na podušce zvané herdule a vzniká z nití navinutých na paličkách. Z hlediska motivu, velikosti i barevného provedení lze vytvořit cokoliv – postavy, zvířata, květiny, přírodní motivy, závěsy do oken, šperky apod. Paličkování vyžaduje velkou trpělivost a cit v rukách. Někdy si sama nakreslí vzor na paličkování, ale jen výjimečně. Spíše využívá starých vzorů, co babičky našly na půdách, a kupuje si vzory od krajkářek.

K pletení výrobků z pedigu přivedla Alenu Machovou její kamarádka, u které si poprvé zkusila něco uplést. V práci našla zalíbení a stala se jejím dalším koníčkem. Zúčastnila se několika seminářů a nadále se snaží zdokonalovat i jako samouk. S přírodním materiálem se dají při pletení tvořit krásná kouzla, jak dokazují originální koše, tácy nebo misky zdobené motivy ze Železných hor.

Od roku 2012 má Alena Machová ke svým krajkám a výrobkům z proutí certifikát ŽELEZNÉ HORY regionální produkt.

Běloučkou krásu krajek producentky můžete obdivovat na různých výstavách v regionu. Přímo při práci ji můžete vidět na některém z řemeslných jarmarků nebo si produkty zakoupit v kanceláři MAS v Heřmanově Městci, případně u majitelky doma po telefonické domluvě.


Kontakt

Alena Machová
Jiráskova 671 • 535 01 Přelouč
tel.: 775 073 803
machova.alena@centrum.cz
www.palickovani-pedig.estranky.cz

Dostupnost produktů v měsícíchE-mailTelefonTrhyProdej ze dvora

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km

AKTUALIZACE: správce systému (Mikroregion Podhůří Železných hor) org. 127, 14.07.2023 v 12:26 hodin

Copyright 1998-2024 © infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule