www.REJSTRIKY.CZ - seznam rejstříků všech druhů
 



Návrat na hlavní stranu


Království perníku

Újezd [ Město nebo obec ]

Obec Újezd je obcí ležící na mírném návrší, nad údolím potoka Svíborky, na jižním okraji Vizovické vrchoviny, vzdálenou asi 7,5 km jihovýchodně od Vizovic v nadmořské výšce kolem 450 m a rozlohou zabírá 1245 ha.

Újezd se poprvé připomíná v zakládací listině vizovického kláštera z roku 1261, a to jako tržní osada "Wilperc sive Vgesd locatam villam forensen". Zaujímal tedy již v té době zvláštní postavení mezi okolními osadami, vesměs uváděnými také v zakládací listině kláštera. Jeho význam také podtrhuje existence opevněného feudálního sídla v poloze Hradisko vedle kostela.

Z těchto historických památek čerpal i autor návrhu znaku a praporu obce, kdy respektoval staré pečetní znamení, které pouze zjednodušil. K tomu využil známých svatomikulášských atributů - tří jablek ve spojení s biskupskou mitrou a berlami. Starobylý původ osady připomněl červenou růží, převzatou ze znaku vizovického kláštera Rosa Mariac, někdejší opevněné sídlo ve vsi symbolizuje palisádová hradba.

Na počátku 19. století zde žilo kolem 750 obyvatel, v roce 1890 již 820 obyvatel. V době vzniku první republiky měla obec již přes tisíc obyvatel. V šedesátých letech tohoto století dosahoval počet obyvatelstva téměř 1270 lidí, v současné době zde žije 1235 obyvatel a průměrný věk je 34,5 let. V obci je 303 trvale obydlených rodinných domů.

Plní funkci základního stupně územní samosprávy a v různé míře je také vykonavatelem státní správy.

PŮSOBÍ NA KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ:

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
DALŠÍ INFORMACE: http://www.ujezdvk.com

Typ záznamu: Město nebo obec
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 56, 18.11.2021 v 21:48 hodin

Copyright 1998-2024 © infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule