www.REJSTRIKY.CZ - seznam rejstříků všech druhů
 



Návrat na hlavní stranu


Království perníku

Zpěváčci [ Folklorní festival FoS ČR ]

Zpěváčci
Peter Dvorský, Zpěváčci 2003
Celostátní přehlídka dětských sólových zpěváčků lidových písní. Majoritní akce FoS ČR.
Ředitel soutěže Zpěváčci: František Synek
Předseda přípravného výboru: Zdeněk Pšenica

Celostátní soutěž dětských zpěváků lidových písní
"ZPĚVÁČCI - VELKÉ LOSINY"

První ročník, v té době ještě celostátní přehlídky Zpěváčků, se uskutečnil ve Velkých Losinách v roce 1995. U jeho zrodu stáli spolu s výborem Folklorního sdružení ČR manželé Libuše a Miroslav Drtilovi, vedoucí folklorního souboru Markovice Postřelmov. Za uplynulých deset let tato akce získala širokou podporu a celostátní i mezinárodní význam. Vedle Folklorního sdružení ČR jsou spolupořadateli finálového kola soutěže Obec Velké Losiny, Univerzální správa majetku, a.s. Lázně Velké Losiny, Český rozhlas Ostrava a Ruční papírna Velké Losiny a Olomoucký kraj. Hlavním smyslem soutěže je motivovat děti, jejich rodiče, pedagogy a vedoucí souborů k rozvoji zpěvu lidových písní v podání mladých interpretů, poznávání národního odkazu tradiční lidové kultury a jeho propagace ve společnosti.

Finále soutěže, která má postupový charakter a účastní se jí na 6 tisíc dětí v celé ČR, se pravidelně účastní cca 50 dětí ve věku do 15 let se dvěmi písněmi. Jednu z nich zazpívají a capella, druhou pak za doprovodu některé ze tří pozvaných lidových muzik, které nejlépe odpovídají regionálnímu zaměření zpěváka (Severní Morava, Jižní Morava, Čechy). Výsledky soutěže hodnotí odborná porota. Propozice soutěže jsou každoročně zveřejňovány v časopise Folklor. Jako hosté se soutěže účastní mladí zpěváci a zpěvačky ze Slovenska (finalisté soutěže "Slávik Slovenska"), často také z Bulharska, Maďarska, Polska, Rakouska a Ruska. Sobotní program je tradičně semifinále soutěže, nedělní pak finále. Děti i jejich rodiče a sourozenci v průběhu víkendu rádi využívají možností návštěvy Zámku Velké Losiny, Ruční papírny Velké Losiny a koupání v krytém bazénu Lázní Velké Losiny. Nevšední atmosféru soutěže v rozkvetlém parku Lázní Velké Losiny dotváří lidoví řemeslníci s ukázkami a prodejem výrobků tradičních řemesel.

Finálovým koncertem však příležitosti k vystoupení zpěváčků nekončí. Vybraní účastníci jsou zváni na finále soutěže "Slávik Slovenska". Ve spolupráci pořadatelů obou soutěží v České a Slovenské republice jsou střídavě pořádány koncerty nejlepších účastníků v Praze a v Bratislavě. Ve spolupráci s rozhlasem Bulharské republiky se finalistka soutěže v roce 2004 zúčastnila obdobné akce v Bulharsku. Desítka nejlepších se vždy jednou za dva roky představí v samostatném programu Mezinárodního festivalu dětských folklorních souborů "Písní a tancem" v Luhačovicích. Finalisté i regionální vítězové soutěže jsou stále častěji zváni na významné folklorní slavnosti a mezinárodní folklorní festivaly v ČR. Péčí ostravského studia jsou koncerty zaznamenávány a vydávány na CD nebo DVD.

Věhlasu i úrovni soutěže velice pomáhají její patroni: senátor Parlamentu ČR Adolf Jílek, hejtman Olomouckého kraje Ivan Kosatík (do roku 2004 Jan Březina) a zejména Peter Dvorský, který uděluje vybranému finalistovi soutěže zvláštní cenu. Mezi významnými čestnými hosty soutěže, kteří přispívají její společenské úrovni často bývají Ladislav Ballek, velvyslanec Slovenské republiky v ČR, poslanec Parlamentu ČR Petr Krill a další. Hlavními mediálními partnery soutěže jsou Český rozhlas, Rádio Proglas, Mediatel - Zlaté stránky a Dětská tisková agentura.
/Jiří Pokorný/


Výsledková listina XIII. ročníku Celostátní soutěže dětských zpěváků lidových písní
"ZPĚVÁČEK - VELKÉ LOSINY 2007"


Zlatý zpěváček 2007
Daňhelová Krišrtýna, Uherské Hradiště

Stříbrný zpěváček 2007
Ručková Aneta, Hutisko - Solanec
Šabršula Michal, Zlín

Bronzový zpěváček 2007
Hoza Tadeáš, Hulín
Šedivá Barbora, Karlovy Vary

další do desítky
Hamplová Kateřina, Chrudim
Hofmanová Alžběta, Pardubice
Juřičková Aneta, Lidečko
Přib Lukáš, Písek
Schejbalová Jana, Brno

Další ceny a ocenění:
Cena Petra Dvorského - nebyla udělena
Putovní cena Jaroslava Juráška - Ludva Jan, Vsetín

ocenění ředitele Lázní Velké Losiny - Šabršula Michal, Zlín
ocenění senátora Adolfa Jílka - Škrabánková Kateřina, Jasenka
ocenění starosty Velkých Losin - Hoza Tadeáš, Hulín
ocenění Asociace průvodců ČR - Přib Lukáš, Písek

KONTAKTNÍ ADRESA:

Zdeněk Pšenica
Senovážné nám.24
116 47 Praha
Česko (CZ)
tel: (+420) 234 621 218
(+420) 234 621 395
fax: (+420) 224 214 647
Zpěváčci
Zlatý Zpěváček 2007 Kristýna Daňhelová, Uherské Hradiště

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.fos.cz

AKTUALIZACE: Luděk Šorm (FOLKLOR.CZ) org. 24, 09.02.2008 v 16:02 hodin

Copyright 1998-2024 © infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule