www.REJSTRIKY.CZ - seznam rejstříků všech druhů
 



Návrat na hlavní stranu


Království perníku

ZŠ Dolní Domaslovice [ Základní škola ]

ZŠ Dolní Domaslovice
Základní škola v Dolních Domaslavicích byla postavena v roce 1957 jako spádová škola pro obce v okolí Žermanické přehrady. Vyučování bylo zahájeno 1. listopadu 1957, slavnostní otevření bylo stanoveno na 18. května 1958. Náklady na stavbu budovy si vyžádaly přes 5 miliónů Kčs. bylo třeba ještě mnoha set přesčasových hodin učitelů a žáků, aby škola byla uvnitř upravena a vybavena pro výuku. Konečně! Splnil se sen a očekávání všech občanů - vyučování v nově postavené škole.

Dnes je školní budova stará 44 let a zub času i přes veškeré dílčí opravy i úpravy vykonal své. Dochází k havarijním nenadálým situacím, které se musí řešit okamžitě a pro nedostatek financí provizorně. Obecní úřad se v rámci finančních možností snaží o zhodnocení budovy školy ekologickým plynovým vytápěním, opravou větracích šachtic a částečnou úpravou vnitřní kanalizace, dovybavováním odborných učeben - výpočetní techniky, keramiky. Ve školní jídelně se modernizovalo vybavení, nerezovými stoly a nádobím.

Školu navštěvují žáci z Dolních Domaslavic, Soběšovic, Žermanic, Lučiny, Horních Domaslavic, Třanovic i Tošanovic. V současných osmi třídách je 190 žáků. V budově se nachází i Mateřská školka s 25 dětmi a jedno oddělení školní družiny s 25 žáky. Tělocvična školy je denně v provozu do večerních hodin. Je využívána nejen žáky z obce, ale i z okolních vesnic, dále Mariánským hnutím, Sborem dobrovolných hasičů, TJ Sokol a Sborem církve adventistů sedmého dne. Cvičí se zde po celý týden i v soboty a neděle. Po zatopení se podařilo její stav udržet v míře únosnosti , ale oprava je nezbytně nutná.

Velkým nedostatkem školy je malá kapacita školních kabinetů. Nad celou budovou je půdní prostor, využíván jen v menší míře, a proto skýtá možnost zřízení odborných učeben. V suterénu školy je zřízena keramická dílna, kterou navštěvuje 121 žák a o práci v ní mají zájem i starší / bývalí/ žáci i občané. Rodičovské sdružení zakoupilo vypalovací pec i hrnčířský kruh. Náklady na hlínu a glazury si hradí žáci. Zájem o sporty malých forem je rovněž velký / korfbal, florbal/ si našel mezi žáky pevné místo a má již hezké výsledky nejen v okresním měřítku, ale i v regionu.

Od roku 1990 je škola zapojena v Hnutí na vlastních nohou, které má ve znaku Stonožku. Žáci kreslí vánoční pohlednice, jež jsou prodávány v celém světě a za utržené finanční prostředky jsou nakupovány přístroje a zařízení do dětských oddělení nemocnic, sanity pro postižené děti Bosny, psychiatrické léčebny, nebo školy postižené záplavami. Za deset let toto hnutí vydělalo přes 60 miliónů korun, proto vždy o vánocích jsou nejlepší zváni do Prahy, kde jim děkují přední umělci a president republiky Václav Havel. V letošním roce hnutí mimo jiné pořádá akci ” Světlo pro Bosnu”. děti přinášejí svíčky, baterky a různé hygienické potřeby, které pošleme dětem v Bosně.

Škola má patronát nad hrochem v ZOO Ostrava a peníze si vydělává na toto sponzorství sběrem papíru, pomerančové kůry, žaludů a kaštanů.

Žáci školy se již pátým rokem snaží pozdravit mezinárodní seminář lékařů bojujících proti rakovině, který se koná vždy v dubnu v Ostravě.

Přestože jsme vesnickou školou mají žáci možnost pracovat v celé řadě zájmových kroužků ( turistický, zdravotní, sportovní, keramický, volejbalový, gymnastický,...) a učit se hrát na hudební nástroje / klavír, flétnu, harmoniku a keyboard/ a zpívat v pěveckých sborech. Vánoční koncert v kostele sv. Jakuba byl velmi zdařilou prezentací a občany byl hojně navštíven a velmi kladně hodnocen. Také keramický betlém má již přes tři sta postaviček a s keramickými trhy je tradiční akcí školy. Dlouholetou tradicí mají dětské radovánky, které v červnu pořádáme společně s Rodičovkým Sdružením za účasti celé obce.

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
DALŠÍ INFORMACE: http://www.ddomaslavice.cz

Typ záznamu: Základní škola
AKTUALIZACE: Renata Kotalová (Region Poodří) org. 56, 21.09.2003 v 23:42 hodin

Copyright 1998-2024 © infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule