www.REJSTRIKY.CZ - seznam rejstříků všech druhů
 



Návrat na hlavní stranu


Království perníku

ZŠ Třanovice [ Základní škola ]

Česká obecná škola byla v Třanovicích založena dne 7. prosince 1920. Tehdy v ní bylo zapsáno 75 žáků a prvním ředitelem školy se stal p. František Tarantík. Škola se nacházela v budově staré polské školy č.p. 30 (nyní pošta). V roce 1938 začal školní rok jako obvykle 1. září, avšak vyučování trvalo pouze 1 měsíc, jelikož došlo k okupaci Těšínska Polskem, a tím k uzavření české školy. Děti tak byly nuceny přejít do školy polské, kterou navštěvovaly až do vypuknutí 2. světové války v r. 1939, kdy došlo k obsazení obce německou armádou a rovněž k uzavření polské školy. Po několika týdnech byla škola opět otevřena, avšak začalo se vyučovat pouze německy a jejím hlavním cílem byla germanizace dětí. Český jazyk byl utlačován a zakazován, a ti, kteří toto nařízení porušovali, byli pronásledováni a trestání Němci.
V letech 1920 až 1939 zde vyučovali tito učitelé: Ladislav Tarantík, Jaroslav Krejčí z Moravy, František Babicka z Babajic, Václav Hratil z Místku, Jan Kresta, Fr. Pospíšil, Fr. Jančík, Sb. Zamazal, Josef Havlíček, Jan Šokala z Domaslavic, Robert Leitner, Jan Pomek, Anna Skácelová, M. Kreizel, Karel Kotmel.
Po skončení 2. světové války v r. 1945 byla otevřena nejdříve česká obecná škola a později polská škola. V roce 1946 byl dosavadní řídící učitel Karel Kotmel přeložen na měšťanskou školu do Dolních Bludovic. Na školu byl ustanoven def. učitel Jan Václavek, který byl pověřen správou školy (pocházel z Frýdlantu n. Ostravicí). Jelikož učitelé Březina a Slouka byli během prázdnin přeloženi, byl na školu přidělen kandidát učitelství Josef Dočkálek z Chropyně, který byl později přeložen na Valovec.
V rámci okresu bylo na škole vypsáno místo zatímního řídícího učitele, při jehož obsazovacím řízení bylo přiděleno Janu Kupčíkovi, který do té doby působil v Bocanovicích.
Jan Kupčík maturoval v r.1932 ve Valašském Meziříčí a do 31.3.1939 působil na Podkarpatské Rusi. Na zdejší školu nastoupil 1.listopadu 1946 i se svou ženou Miroslavou Kupčíkovou, která začala na škole učit 1. prosince 1946. Oba zde působili až do roku 1964.
Dívčí ruční práce vyučovala na přechodnou dobu učitelka mateřské školy Ludmila Slavíková, a to až do roku 1947, kdy byla na školu přijata uč. Zdeňka Řehůřková. Ta však byla brzy přeložena na Horní Žukov.
V roce 1964 nastoupil na školu nový ředitel Jiří Baar se svou manželkou uč. Věrou Baarovou, která zde však učila pouze dva roky. Ve školním roce 1965-66 nastoupila na školu na přechodnou dobu uč. Helena Smekalová z Frýdku, která rovněž pracovala jako pionýrská vedoucí. Po odchodu učitelek Baarové a Smekalové nastoupila na školu uč. Zdeňka Baronová, která převzala i funkci pionýrské vedoucí. Na škole vyučovala až do škol. roku 1974-75.
Dne 8. dubna 1987 zemřel dosavadní ředitel Jiří Baar. Do této funkce byla jmenována 1. června 1987 p. Eva Lapčíková která na škole učila od roku 1983. V současné době vykonává funkci ředitelky školy Mgr. Lydie Wojtynová.
V roce 1948 se v některých oblastech naší republiky vyskytla dětská obrna. Mezi postižené oblasti patřilo i Ostravsko. V tomto školním roce se začalo vyučovat podle nového školského zákona, který se v praxi projevil tím, že na škole zůstaly děti jen 1.-5. post. ročníku. Tím se zmenšil počet oddělení a školní práce mohla být zaměřena v obou třídách na jednotlivé post. ročníky, což vesnickou školu málotřídní sjednotilo s vícetřídní a městskou.
V padesátých letech byla na škole zavedena Žákovská organizace. Učitelé se zavázali, že při vyučování použijí všech dostupných prostředků ke zkvalitnění vyučování, a také se budou snažit odbourávat úmrtnost žáků, která byla na zdejší škole velmi vysoká. Žáci se zavázali, že si během roku upraví hřiště na dvoře, a také vypomohou MNV při sázení stromků.
Vyučování bylo zaměřeno především na zkvalitnění výuky českého jazyka, s nímž měly děti značné potíže, protože byly zvyklé hovořit místním nářečím. V dalších letech se škola zaměřovala na zvýšení fyzické zdatnosti žáků v tělesné výchově, a také především na výuku jazyka českého a počtů. Také se věnovala velká pozornost dopravní výchově. Žáci 4. a 5. ročníku prováděli zkoušky cyklistů ve spolupráci s jednotkou PS VB a OO VB Hnojník.
Rovněž probíhal nábor dětského českého a sovětského tisku. Škola odebírala tyto dětské časopisy: Mateřídouška, Ohníček, Pionýr, Sedmička. Sovětský tisk byl využíván v hodinách ruského jazyka.

KONTAKTNÍ ADRESA:

ZŠ Třanovice
Třanovice 92
739 99 Hnojník - Třanovice
Česko (CZ)
tel: (+420) 558 694 227

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Základní škola
AKTUALIZACE: Jana Holáňová (Beskydy-Valašsko, regionální agentura CR) org. 56, 29.10.2002 v 08:57 hodin

Copyright 1998-2024 © infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule