www.REJSTRIKY.CZ - seznam rejstříků všech druhů
 



Návrat na hlavní stranu


Království perníku

SOU stavební a Učiliště Opava [ Střední škola ]

Boženy Němcové 22, 746 01 Opava, Tel.: 553 624 284/203, Fax: 553 624 284/202
e-mail: soust@volny.cz, www.volny.cz /soust/prezuc.html
ředitel: Ing. Ludvík Kubečka
Škola existuje od r. 1949. Je orientován na výchovu a výuku žáků, kteří po absolvování najdou uplatnění ve stavebnictví a navazujících oborech. Má dlouhodobou tradici a dobré jméno i mimo okres, neboť výuku některých učebních oborů zajišťuje pro celý region severní Moravy a Slezska (např. obor pokrývač). Dokladem úspěšnosti je pravidelné umístění na předních místech v soutěžích učňovských dovedností a mizivý počet absolventů, evidovaných na ÚP jako uchazeči o zaměstnání. V této orientaci a kvalitě škola usiluje pokračovat a současně bude reagovat na měnící se poptávku na trhu práce.
Škola je jediné a nejstarší zařízení toho druhu v celém okrese. Od svého vzniku v r. 1949 zabezpečuje výchovu a výuku absolventů pro stavebnictví, což v obecnějším pojetí je oblast materiálů a výrobků pro stavebnictví, jejich zapracování do stavebního díla, potřebných pomůcek, nářadí a mechanizmů pro zhotovení díla, následně údržba, opravy a rekonstrukce stavebního díla.
Škola vznikla v r. 1949 jako organická součást bývalého Komunálního stavebního podniku, předchůdce Okresního stavebního podniku v Opavě. Od r. 1967 je dislokována v budovách na ul. B.Němcové 22 v Opavě, které jsou majetkem státu.
Od r. 1967 je dislokována v budovách na ul. B.Němcové 22 v Opavě, které jsou majetkem státu. Od 1.7.1991 je škola samostatný právní subjekt delimitací vyčleněný z OSP. Po privatizaci bývalého OSP škola zajišťuje i odborný výcvik převážně ve vlastních prostorách. Menší část výcviku realizuje v najatých dílnách při cílovém řešení přemístit výcvik do vlastních objektů. Tradice školy se vyznačuje vysokou kvalitou absolventů, kteří jsou žádáni podnikateli a podniky pro práce v klasických i moderních technologiích. Příkladem je práce absolventů školy na rekonstrukci Národního divadla v Praze, z novějšího období na rekonstrukci střechy Chrámu sv. Barbory v Kutné Hoře. Specifika školy spočívají v individuálním přístupu k žákům a jejich schopnostem dalšího rozvoje. Projevuje se nabídkou vzdělání ve dvouletých a tříletých učebních oborech, jakož i v nabídce nástavbového studia. Profesní specifika školy se zračí v nabídce získání dovedností z oborů příbuzných, což vyžaduje budoucí zaměstnání u malých firem. Díky kvalitě výuky a dobrému zvuku školy je upřednostňována naše škola žáky a jejich rodiči před obdobnými školami i mimo okresními ve shodném oboru truhlář. Nadregionální specifickou působnost má škola v oboru pokrývač, který vyučuje jediná na severní Moravě a ve Slezsku. K této nadregionální působnosti má vhodné podmínky v součástech školy, kterými je vlastní školní jídelna o kapacitě 400 jídel a vlastní domov mládeže s kapacitou 120 lůžek. Učební a studijní obory:
Elektrikář se zaměřením pro silnoproud
V učebním oboru elektrikář jsou žáci připravováni na montáž, instalaci, zkoušení, údržbu a opravy elektroenergetických zařízení, elektrorozvodných sítí a kabelových rozvodů, transformoven, rozvoden a elektrického zařízení všeho druhu, včetně instalace domovních slaboproudých zařízení, sloužících k vnitřní komunikaci. V domovní elektroinstalaci provádějí připojení HDS k vnější rozvodné síti a dále veškeré vnitřní rozvody v obytných stavbách i v průmyslových objektech, včetně instalace veškerých elektrospotřebičů.
Možnost dalšího vzdělávání:
Absolventi, kteří úspěšně vykonali závěrečnou zkoušku, se mohou ucházet o studium v nástavbovém studiu na středních školách příslušného zaměření.

Učební a studijní obory:
Truhlář se zaměřením na výrobu nábytku
V učebním oboru truhlář se žáci seznamují s materiálovou základnou, nářadím, stroji a zařízením, konstrukcí a technologiemi výroby stavebně truhlářských výrobků a nábytku. Osvojují si dovednosti a návyky potřebné ke zpracování dřevařských polotovarů a ostatních materiálů. Zabývají se výrobou nábytku a zařízení a dále výrobou
jednoduchých stavebně truhlářských výrobků.
Instalatér
V učebním oboru instalatér se žáci učí montáž, udržování a opravování vodovodních, odpadních, plynovodních a topných rozvodů a zařízení. Spojování různých materiálů svářením, lepením a jinými technikami, osazování a připojování různých zařízení, regulace, provádění zkoušek a uvádění do provozu.
Učební a studijní obory:

Klempíř se zaměřením pro stavební výrobu
Žáci se v tomto oboru učí ručnímu a strojnímu dělení a tváření jemných ocelových plechů, plechů z neželezných kovů a profilového materiálu menších průřezů, zhotovování výrobků z těchto materiálů, jejich spojování a sestavování. Zhotovování
a sestavování klempířských stavebních výrobků, částí vzduchotechnických zařízení staveb. Opláštění izolací potrubí apod. Osazování těchto výrobků na stavbách a jejich opravy.
Tesař
V tomto oboru se žáci učí ručnímu opracování dřeva a materiálů nahrazujících dřevo; zhotovovat, sestavovat a osazovat tesařské výrobky a konstrukce; stavbě různých
lešeňových systémů, plošin a výtahových šachet; obedňovacím pracím a pažení výkopů.
Učební a studijní obory:
Zedník
V tomto oboru se žáci učí zdění základů, nosných a výplňových zdí, příček a komínů. Osazování prefabrikátů, bloků a panelů a výrobků přidružené stavební výroby. Provádění jednoduché izolace, vnitřních a vnějších omítek. Provádění oprav a rekonstrukcí budov včetně jednodušších sanací vlhkého zdiva, zateplování budov a montáží sádrokartonových konstrukcí. Armování a betonování jednotlivých konstrukcí.
Pokrývač
V tomto oboru se žáci učí zhotovovat a opravovat měkké i tvrdé krytiny střech a střešních konstrukcí různých tvarů a sklonů, upravovat krytiny na hřebenech, nárožích, v úžlabích a u okapů; práce při obnově památek.

Stavební výroba
Žáci se v tomto oboru zabývají pracemi spojenými s přípravou pojiv, směsí (malty, betony, asfalty, atd.) a obsluhou jednoduchých stavebních strojů a zařízení.
Pracemi na výkopech, pomocnými pracemi na stavbách,
dokončovacími pracemi na stavbách.
Učební a studijní obory:

Dřevařská a nábytkářská výroba se zaměřením na nábytkářství a čalounictví
Tento studijní obor je nástavbovým denním studiem pro absolventy tříletých učebních oborů zpracování dřeva. Studijní obor rozšiřuje a prohlubuje vědomosti a dovednosti získané v učebním oboru a je orientován především na progresivní konstrukce, technologie a výrobní zařízení. Praxe je orientována na proces řízení výroby.
Stavební provoz
Tento studijní obor je nástavbovým denním studiem pro absolventy tříletých učebních oborů ve stavebnictví. Studijní obor rozšiřuje a prohlubuje vědomosti a dovednosti získané v učebním oboru a je orientován především na progresivní konstrukce, technologie a výrobní zařízení. Studium směřuje k praktickým provozním činnostem ve stavebnictví.

KONTAKTNÍ ADRESA:

SOU stavební a Učiliště Opava
Boženy Němcové 22
746 60 Opava
Česko (CZ)
tel: (+420) 553 624 284
fax: (+420) 553 624 284

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.volny.cz/soust

Typ záznamu: Střední škola
AKTUALIZACE: David Mužík (Infomorava.cz) org. 56, 16.06.2003 v 14:55 hodin

Copyright 1998-2024 © infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule