www.REJSTRIKY.CZ - seznam rejstříků všech druhů
 



Návrat na hlavní stranu


Království perníku

Jeskyně Na Pomezí [ Jeskyně ]

Jeskyně Na Pomezí
Jeskyně Na Pomezí byly vyhlášené národní přírodní památkou v roce 1965. Celková výměra činí 11,91 ha. Chráněno je krasové území na krystalických vápencích s bohatě vyvinutými podzemními a povrchovými fenomény. Významný je zpřístupněný jeskynní systém s bohatou krápníkovou výzdobou.

Jeskyně Na Pomezí leží 2 km severně od obce Lipová-lázně. Jeskynní systém byl zčásti znám již v roce 1936. Teprve v roce 1949 byla jeskyně prozkoumána v celém rozsahu. Zpřístupňovací práce byly provedeny v roce 1950 a dokončeny v roce 1955. Celková délka návštěvní trasy činí 530 metrů. Jeskyně Na Pomezí jsou největším jeskynním systémem v ČR vzniklým rozpouštěním mramoru, tj. krystalického vápence. Vyznačují se úzkými a místy vysokými puklinovými chodbami, které se v místech křížení rozšiřují v menší dómy.

K nejvýznamnějším částem jeskyní patří Ledový dóm, Dóm u smuteční vrby, chodba Římských lázní, Bílý dóm, Královský komín, Klenotnice a Vstupní dóm. Pro tyto jeskyně jsou typické nátekové útvary, vytvářející kaskády a mohutné členité krápníky.


Doba prohlídky: 50 minut

Délka trasy: 460 metrů


V čistých mramorech se vytvořila dvoupatrová jeskyně, kterou tvoří hlavně puklinové chodby a komínovité dómy zdobené množstvím krápníků, sintrovými jezírky a jeskynními perlami.



Jeskyně a kategorie chráněného území:
Název: Jeskyně Na Pomezí
Chráněné území: NPP Jeskyně Na Pomezí
Vyhlášeno: vyhláška KNV Severomoravského kraje dne 25.5.1965

KONTAKTNÍ ADRESA:

Jeskyně Na Pomezí
Lipová Lázně
790 61 Lipová Lázně
Česko (CZ)
tel: (+420) 584 421 284
Jeskyně Na Pomezí

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.jeskyne.cz

Typ záznamu: Jeskyně
AKTUALIZACE: správce systému (infosystem.cz) org. 56, 09.05.2007 v 11:40 hodin

Copyright 1998-2024 © infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule