www.REJSTRIKY.CZ - seznam rejstříků všech druhů
 



Návrat na hlavní stranu


Království perníku

Mikroregion BÍLOVECKO [ Mikroregion ]

Mikroregion BÍLOVECKO
Mikroregion je součástí regionu NUTS II - Ostravsko (Moravskoslezský kraj). Území zasahuje do přírodního parku Oderské vrchy a z části se rozkládá v Chráněné krajinné oblasti Poodří. Kromě krásné přírody s množstvím rybníků a lesů můžete zhlédnout i řadu drobných památek venkovské architektury a městskou památkovou zónu v Bílovci. Jednotlivé obce mikroregionu leží v okrese Nový Jičín kromě obce Těškovice, která je součástí okresu Opava.

Společné cíle obcí v historicky přirozeném spádovém území Bílovce vedly k založení sdružení obcí. Ačkoliv se mikroregion nachází v blízkosti ostravské aglomerace, okolní příroda je nezasažena škodlivými vlivy a nabízí atraktivní trasy pro cyklo a pěší turistiku po celý rok.

Území zabírá podstatnou část horního Poodří a má většinou pahorkatinný ráz. Setkávají se zde horopisné jednotky: Česká vysočina, zabíhající na území okresu, výběžky Nízkého Jeseníku a Karpaty s Podbeskydskou pahorkatinou a Moravskoslezskými Beskydami. Mezi nimi podél řeky Odry, která je hlavním vodním tokem okresu, se rozkládá 3 až 8 km široký úrodný pás Moravské brány, kterou vedla v dávné minulosti "Jantarová stezka", spojující povodí Dunaje s Baltským mořem.

Strategická poloha v koridoru Moravské brány předurčuje budování významných zařízení technické infrastruktury celostátního i mezinárodního významu, jako jsou dálnice z Brna do Ostravy, železniční vysokorychlostní tratě a přenosové energetické sítě. Letecký provoz je dislokován na letišti v nedalekém Mošnově, které má mezinárodní parametry.

Města a obce mikroregionu Bílovecko
Bílovec
Bítov
Bravantice
Jistebník
Olbramice
Slatina
Těškovice
Tísek
Velké Albrechtice
Zbyslavice
Klimkovice

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.Bilovecko.cz

Typ záznamu: Mikroregion
AKTUALIZACE: Lenka Nováková (IC Bílovec) org. 56, 13.04.2005 v 13:11 hodin

Copyright 1998-2024 © infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule